Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Ogórki w occie z chili

Autor: igneska, dodano: 2006-08-01 16:08:15

Składniki:

2,5 kg ogórków

3-4 łyżki soli

Zalewa:

1,5 szklanki octu

1,5 szklanki cukru

8 łyżek oleju

1 główka czosnku

3 łyżeczki chili (lub papryczki chili)

Wykonanie:

Ogórki umyć, ściąć czubki, pokroić na części (w ósemki) - nie obierać! Kolejno posolić i wymieszać. Odstawić na 4 - 6 godzin.

Przygotować zalewę: ocet, cukier, olej, zmiażdżony czosnek i chili - gotować, doprowadzić do wrzenia (cały czas mieszając by cukier się rozpuścił). Do wrzącej zalewy wlać ogórki wraz z solanką. Zaczekać, aż wszystko się ponownie zagotuje i gotować jeszcze jakieś 3 - 4 minuty.

Gorące ogórki przełożyć do słoiczków, dolać zalewę - zakręcić i do spiżarni. Nie trzeba pasteryzować!

Smacznego.