2,5 kg ogórków
3-4 łyżki soli
Zalewa:
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
8 łyżek oleju
1 główka czosnku
3 łyżeczki chili (lub papryczki chili)
Ogórki umyć, ściąć czubki, pokroić na części (w ósemki) - nie obierać! Kolejno posolić i wymieszać. Odstawić na 4 - 6 godzin.
Przygotować zalewę: ocet, cukier, olej, zmiażdżony czosnek i chili - gotować, doprowadzić do wrzenia (cały czas mieszając by cukier się rozpuścił). Do wrzącej zalewy wlać ogórki wraz z solanką. Zaczekać, aż wszystko się ponownie zagotuje i gotować jeszcze jakieś 3 - 4 minuty.
Gorące ogórki przełożyć do słoiczków, dolać zalewę - zakręcić i do spiżarni. Nie trzeba pasteryzować!
Smacznego.