Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Nalewka bursztynowa

Autor: RadeK, dodano: 2011-10-26 12:34:40

Składniki:

ok. 50 kawałków bursztynu

ok. 1/2 litra czystego spirytusu

Wykonanie:

Kawałki bursztynu dokładnie umyć w letniej wodzie. Następnie przełożyć je do butelki (najlepiej o pojemności 3/4 litra) i zalać czystym spirytusem. Lekko zamieszać i odstawić na 10 dni.

Gotowa nalewka powinna mieć złoty, słoneczny kolor.

Nalewki nie trzeba cedzić. Gdy się ją już zużyje pozostałe na dnie butelki bursztyny należy wysypać, potrzaskać młotkiem i znowu zalać spirytusem na 10 dni.

Taką nalewkę bursztynową można dodawać do porannej herbatki po 3 krople, wymieszać i wypić. Uchroni nas ona przed grypą, a jeśli jesteśmy już chorzy to szybciej wyzdrowiejemy.

Taką nalewką można się też nacierać.

Nalewka bursztynowa leczy też choroby serca i płuc.

Na zdrowie!