Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Melba

Autor: kasiakorendo, dodano: 2006-03-13 17:38:37

Składniki:

Krem:

7 jajek

1 litr mleka

3 kwaśne śmietany

1 słodka śmietana

kostka masła naturalnego

1 i 1/2 szklanki cukru

3 cukry waniliowe

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki kakao

Ponadto:

2 opakowania galaretki truskawkowej

owoce - wg uznania (truskawki, brzoskwinie itd)

1/2 kg okrągłych biszkoptów

Wykonanie:

Zagotować mleko, w osobnym naczyniu rozmieszać kwaśne śmietany, jaja i cukry waniliowe i taką mieszankę wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając mleko poczekać, aż wytrąci się twaróg. Twarożek odsączyć, najlepiej na płociennej ściereczce, i po wystudzeniu zmiksować z masłem i z cukrem. Otrzymany w ten sposób krem rozdzielić na dwie części i jedną część wymieszać z kakao.

Następnie przygotować dwie osobne zalewy do namaczania biszkoptów: jedną- łącząc słodką śmietanę z 3 łyżeczkami cukru i pół szklanki gorącej wody i drugą zaparzając szklankę kawy ropuszczalnej (2 łyzeczki kawy).

I zaczynamy część artystyczną: urodą tego ciasta jest jego naprzemienna kolorystyka więc w okrągłej tortownicy układamy na sztorc jeden rządek biszkoptów namoczonych w śmietanie i przełożonych ciemnym kremem i następny rządek biszkopty namoczone w kawie i przekładane jasnym kremem. Po ułożeniu całej blachy na wierzch ciasta kładziemy owoce i zalewamy galaretką.

Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Gotowe.

Nie jest to ciasto tanie i jest pracochłonne, ale chcę wam powiedzieć , że jest hitem na wszystkich imprezach rodzinnych. Jest przepyszne, bardzo wydajne i przede wszystkim po przekrojeniu widowiskowe.

Zapraszam do degustacji.