Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Makowa szarlotka

Autor: Dana2005, dodano: 2005-12-18 15:43:15

Składniki:

Masa:

30 dag maku

30 dag jabłek

4 jajka

3/4 szklanki cukru

25 dag margaryny

1 szklanka kaszy manny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

ok. 3/4 szklanki orzechów włoskich

ok. 3/4 szklanki rodzynek

aromat migdałowy

Polewa:

3 łyżki kakao

5 dag gorzkiej czekolady

3 łyżki masła

3 łyżki cukru

1 łyżka śmietanki

Do dekoracji:

kokos

orzechy włoskie

Wykonanie:

Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy, pokrojone orzechy włoskie i rodzynki (które wcześniej należy zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu migdałowego i moczyć ok. 1 godziny, a następnie odcedzić). Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, następnie dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Kakao, połamaną czekoladę, masło, cukier i śmietankę dać do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy, ciepłą polewą polać ciasto. Udekorować, tworząc skośne pasy na przemian z koksem i pokrojonymi orzechami włoskimi.

Smacznego.