Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Łosoś pieczony na poduszce ze szpinaku

Autor: 5tka, dodano: 2013-05-24 11:32:47

Składniki:

1 kg świeżych lub 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku

750g filetu z łososia bez skóry

1,5 łyżki soku z cytryny

szczypta soli morskiej

świeżo zmielony pieprz

40g masła

kopiata łyżka mąki

½ szklanki bulionu warzywnego

½ szklanki białego wina

kilka gałązek posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Umyty szpinak zalej dużą ilością wrzątku. Po 1 minucie dokładnie osącz.

Naczynie wysmaruj oliwą, ułóż szpinak, posól, ułóż łososia, polej sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Piecz 10- 15 min w temp. 220°C (aż środek będzie ścięty)

Sos:

W rondelku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę i praż kilka minut mieszając. Zestaw z ognia. Wlej szklankę bulionu z białym winem i dokładnie rozmieszaj. Wstaw na mały ogień i zagotuj mieszając. Przypraw solą, pieprzem i dodaj natkę.

4 porcje

Naczynie żaroodporne okrągłe 2,4 Termisil classic

Przygotowanie: 15 min

Pieczenie: 10-15 min