Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Litewski chłodnik

Autor: Zuzia, dodano: 2011-05-31 11:04:26

Składniki:

1 duży pęczek botwinki

6 szklanek kefiru

1/2 szklanki śmietany 18%

2 średnie zielone ogórki

4 ząbki czosnku

pęczek koperku

pęczek szczypiorku

3 jajka

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki obrać i wszytko razem drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Ostudzić i wymieszać z kefirem i śmietaną. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę zielone ogórki, zmiażdżony czosnek, opłukany i drobno posiekany koperek i szczypiorek. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 3-4 godziny.

Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki. Chłodnik przelać do miseczki i udekorować jajkami.

Smacznego.