Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Kruchy wielkanocny mazurek z nadzieniem

Autor: Ola, dodano: 2012-04-03 22:52:17

Składniki:

Kruche ciasto:

35 dag masła

10 dag cukru pudru

40 dag mąki pszennej

15 dag migdałów

1 cytryna

5 żółtek

szczypta soli

Dodatkowo:

1 średni słoik dżemu brzoskwiniowego

wydrylowane wiśnie z syropu lub z kompotu

10 dag suszonej żurawiny

10 dag orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

10 dag gorzkiej czekolady

5 łyżek mleka

Do dekoracji:

wiórki kokosowe

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną i starte na tarce lub drobno pokrojone migdały, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, 2 surowe żółtka, 3 ugotowane na twardo żółtka i starte na tarce oraz szczyptę soli. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Do prostokątnej formy (25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Ostudzony spód mazurka posmarować dżemem brzoskwiniowym. Na nim rozłożyć wiśnie, żurawinę i starte orzechy włoskie. Całość zalać rozpuszczoną gorzką czekoladą wymieszaną z mlekiem. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Gotowego mazurka włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.