Kruche ciasto:
35 dag masła
10 dag cukru pudru
40 dag mąki pszennej
15 dag migdałów
1 cytryna
5 żółtek
szczypta soli
Dodatkowo:
1 średni słoik dżemu brzoskwiniowego
wydrylowane wiśnie z syropu lub z kompotu
10 dag suszonej żurawiny
10 dag orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną i starte na tarce lub drobno pokrojone migdały, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, 2 surowe żółtka, 3 ugotowane na twardo żółtka i starte na tarce oraz szczyptę soli. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Do prostokątnej formy (25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Ostudzony spód mazurka posmarować dżemem brzoskwiniowym. Na nim rozłożyć wiśnie, żurawinę i starte orzechy włoskie. Całość zalać rozpuszczoną gorzką czekoladą wymieszaną z mlekiem. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Gotowego mazurka włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.