Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Kostka alpejska

Autor: MIRKAS, dodano: 2007-11-06 23:15:17

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem karmelowy:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

1 kostka margaryny Kasia

Bita śmietana:

1/2 litra śmietany 36%

2 opakowania "Śmietan-fix"

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

Ponadto:

30 dag ciastek bezy

czekolada

Wykonanie:

Z podanych składników upiec biszkopt.

Mleko ugotować na karmel (2 godziny). Po ostygnięciu zmiksować z miękką margaryną (RADA: do utartej margaryny dodawać karmel).

Biszkopt posmarować połową karmelu, ułożyć bezy i na bezy resztę karmelu.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dodać "Śmietan-fix'y". Bitą śmietanę rozsmarować na kremie i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki.

Smacznego.