Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Kolorowa zupa rybna na wigilijnym stole

Autor: Zuzia, dodano: 2011-12-20 14:48:33

Składniki:

10 dag cebuli

2 łyżki masła

szczypta szafranu

szczypta curry

20 dag ziemniaków

20 dag kalafiora

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

3 łyżki soczewicy

35 dag filetów z dowolnej ryby (np. dorsza)

sól

pieprz

sok z cytryny

natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć lekko na maśle. Pod koniec smażenia dodać szczyptę szafranu i curry.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Kalafiora opłukać i podzielić na różyczki.

Do dużego garnka przełożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, kalafiora oraz zrumienioną cebulę z tłuszczem. Całość zalać około 2 litrami wody i zagotować. Dodać soczewicę i gotować (około 20 minut) pod przykryciem do miękkości.

Filety z ryby pokroić w kostkę (jeśli zauważymy ości to należy je usunąć), skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą. Dodać do ugotowanej zupy i gotować jeszcze razem przez około 5-7 minut.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać

pokrojoną zieloną pietruszkę.

Podać w wazie na wigilijny stół.

Smacznego.