Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Kiszone ogórki

Autor: Ola, dodano: 2011-07-19 15:04:32

Składniki:

ok. 6 kg ogórków

12 liści porzeczki

5 gałązek kopru

2 korzenie chrzanu

1 duża główka czosnku

5 liści dębu

ok. 3 litry wody

sól kamienna

Wykonanie:

Kamienne naczynie należy dokładnie umyć i osuszyć. Na dnie naczynia rozłożyć liście porzeczki, połowę gałązek kopru, kawałki chrzanu, połowę czosnku obranego i pokrojonego w plasterki.

Na takie podłoże należy położyć umyte i osuszone ogórki (układamy je warstwami, ciasno - na sztorc!). Na co drugiej warstwie należy ułożyć plasterki czosnku, liście dębu i gałązki kopru.

Wodę zagotować i dodać do niej sól kamienną (woda powinna być mocno słona, powinno się otrzymać 10% roztwór). Taką gorącą słoną wodą zalewamy ogórki. Powinny być całe zakryte wodą. Całość przykryć np. pokrywką i obciążyć np. słoikiem pełnym wody.

Tak przygotowane naczynie kamienne zostawiamy w pokojowej temperaturze i czekamy... gdy pojawi się mętny kożuch, należy go zebrać łyżką i wyrzucić.

Po upływie około 2-3 tygodni ogórki są już ukiszone. Ogórki w naczyniu kamiennym mogą przebywać do około 2 miesięcy.

Ogórki można też kisić w słoikach, ważne tutaj jest to, żeby wieczka słoików były dokładnie umyte i wyparzone.

Smacznego.