Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 806 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię
Najczęściej szukano
Ostatnio szukano

Kapusta kiszona na gęsto po cieszyńsku

Autor: bronco, dodano: 2005-11-20 21:53:05

Składniki:

ok. 1 kg kapusty kiszonej

kminek

średni ziemniak

sól

Wykonanie:

Ugotować około 1 kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki.

W trakcie gotowania odlewać wodę z kapusty - aby kapusta nie była zbyt kwaśna.

Około trzech razy trzeba gotujący wywar odlać.

W trakcie gotowania do garnka dodjemy szczyptę kminku.

Następnie należy zrobić jasną zasmażkę (dwie łyżki smalcu + 1 łyżka mąki).

W międzyczasie obieramy 1 średni ziemniak który ucieramy na drobnej tarce do jarzyn (tak jak na placki ziemniaczane).

Kapustę odcedzamy i dodajemy do niej utartego ziemniaka oraz zasmażkę.

Jeżeli kapusta jest za gęsta (a po odlaniu kwaśnej wody taka będzie) dolewamy do niej gorącej wody, mieszając (cały czas gotując kapustę) aŻ osiągnie konsystencję gęstej śmietany.

Doprawiamy solą do smaku i możemy podawać do drugiego dania.

Smacznego.

Uwaga.:

Dodanie utartego ziemniak spowoduje, że kapusta będzie miała jasny kolor.