Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Jogurtowa babka wielkanocna

Autor: Zuzia, dodano: 2011-03-30 21:21:55

Składniki:

Ciasto:

15 dag jogurtu naturalnego

5 jajek

2 szklanki cukru

cukier waniliowy

2 szklanki oleju

sok z 1/2 cytryny

ok. 5 szklanek mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

otarta skórka z 1 cytryny

otarta skórka z 1 pomarańczy

Lukier:

1 białko

ok. 3/4 szklanki cukru pudru

kilka kropel rumu

Do dekoracji:

wiórki kokosowe (mogą być żółte - do kupienia w sklepach spożywczych)

Wykonanie:

Do miski przełożyć jogurt naturalny i wbić jajka. Razem zmiksować mikserem, dalej miksując dodawać cukier, cukier waniliowy, olej i sok z cytryny.

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, otartą skórką z cytryny i z pomarańczy. Masę mączną dodawać do masy jogurtowej i razem ucierać do połączenia się składników.

Formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Ciasto podzielić na połowę i rozlać na dwie formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia nakryć babkę folią aluminiową.

Białko, cukier puder i kilka kropel rumu razem zmiksować. Gotowym lukrem oblać ostudzone babki jogurtowe i posypać wiórkami kokosowymi.

Z podanego przepisu wyjdą dwie babki.

Smacznego.