Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Indyk na Święto Dziękczynienia z ziołowym masłem

Autor: Olka, dodano: 2013-06-06 14:57:55

Składniki:

Farsz:

2 łyżki masła

2 posiekane łodygi sera naciowego

1 posiekana zielona papryka

1 posiekana czerwona papryka

1 duża cebula

50 dag pokrojonej w paski ketmii piżmowej (okry)

1 łyżka oliwy z oliwek

20 dag pokrojonej w paski kiełbasy

40 dag obranych i przeciętych na pół krewetek

grzanki

1 szklanka bulionu

1 duże jajko

2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

7 kg indyka

Masło ziołowe:

2 łyżki miękkiego masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

kilka kropli sosu sojowego

Wykonanie:

Przygotowanie farszu:

Roztopić masło na patelni na średnim ogniu, dodać selera, paprykę i cebulę. Dusić ok. 5 minut, a następnie dodać okrę. Podsmażać kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa staną się miękkie i przekładamy do osobnej miski.

Ponownie rozgrzewamy patelnię i dodajemy oliwę, a gdy będzie gorąca, wrzucamy kiełbasę i porządnie podsmażamy. Usmażoną kiełbasę dodajemy do miski z warzywami.

Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu dodajemy krewetki i smażymy na średnim ogniu, aż staną się lekko różowe. Przekładamy całość do osobnej miski, dodajemy grzanki, bulion z kurczaka, jajko, natkę z pietruszki, koperek, kilka kropli sosu sojowego i mieszamy.

Przygotowanie indyka:

Rozgrzewamy indyka do 320 st. C. Czyścimy indyka z podrobów i wycinamy szyję. Indyka płuczemy pod bieżącą wodą, dobrze odsączamy i osuszamy.

Przygotowanie ziołowego masła:

Mieszamy miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki, koperek i sos sojowy. Delikatnie odzielamy skórę od piersi i ręką, równomiernie smarujemy mięso indyka pod skórą. Zaszyj szyję, wypełnij indyka farszem i zaszyj też drugi otwór. Zwiąż razem nogi indyka, a skrzydła zawiń z tyłu ptaka. Tak przygotowane mięso ułóż w brytfannie, piersią do góry.

Piecz około 3 godzin, co jakiś czas smarując tłuszczem, aż soki wypływające z indyka staną się jasne, a po przebiciu mięsa termometrem, będzie miało ok. 90 st. C. Tak przyrządzonego danie wyjmujemy na półmisek i pozostawiamy go na 10 minut by odpoczął, a sos przelewamy do sosjerki.

Smacznego.

Podane składniki wystarczą na około 15 porcji.

*Gotowego indyka dekorujemy okrą.