Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Gołąbki z kapusty włoskiej

Autor: Zuzia, dodano: 2006-07-30 15:26:07

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej

4 plastry dobrej szynki

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 cebula

pieprz

sól

3/4 szklanki rosołu

1-2 łyżki mąki krupczatki

Wykonanie:

Oczyszczoną główkę kapusty wrzucić do gotującej się wody i gotować jeszcze ok. 5 minut, a następnie garnek z kapustą zdjąć z ognia, i przez ok. 10 minut moczyć tą kapustę w gorącej wodzie. Następnie ją wyjąć i ostudzić. Z zimnej kapusty zdjąć liście i osuszyć je z wody.

Na rozłożonych liściach (na jeden gołąbek przypadają po 2-3 liście średniej wielkości) rozłożyć plasterek szynki, posmarować go przecierem, posypać drobno pokrojoną cebulą, posypać solą i pieprzem. Następnie zwinąć liście i owinąć np. nitką, nadając gołąbkowi owalny kształt. Tak przygotowane gołąbki przełożyć na patelnię i delikatnie zrumienić. Następnie przełożyć je do rondla, podlać rosołkiem i dusić ok. 15 minut.

W 1/3 szklanki wody rozpuścić mąkę i wlać ją do gotującego się sosu, chwilę pogotować. Sos przyprawić do smaku.

Gołąbki podawać z ziemniakami polanymi sosem i z dowolną surówką.

Składniki wystarczą na 4 gołąbki.

Smacznego.