Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 806 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Fasolka po bretońsku z czosnkiem

Autor: Dorota, dodano: 2006-11-14 13:11:00

Składniki:

50 dag białej fasoli

5 ząbków czosnku

30 dag kiełbasy

20 dag wędzonego boczku

1 duża cebula

10 dag koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

majeranek

cząber

Wykonanie:

Fasolę przełożyć do dużego garnka zalać zimną wodą i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień gotować fasolę w tej samej wodzie.

Kiełbasę, boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze smażyć. Czosnek drobno pokroić, posypać solą i rozgnieść go widelcem, gdy czosnek puści sok dodać go do smażonej kiełbasy, boczku i cebuli. Wymieszać i chwilę jeszcze razem smażyć. Następnie wszystko przełożyć do gotującej się fasoli i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Całość gotować jeszcze na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, cząbrem i dużą ilością majeranku.

Jeżeli po smażonej kiełbasie i boczku zostanie tłuszcz, a jeżeli nie to roztopić na patelni 2-3 łyżki masła, a następnie dodać 1-2 łyżki mąki i rumienić ją, a następnie dodać do gotującej się fasolki. Zagotować.

Podawać na ciepło.

Smacznego.