Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Ekstra czekoladowiec

Autor: Zuzia, dodano: 2011-03-25 10:09:08

Składniki:

Ciasto:

20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)

20 dag masła

4 jaja

15 dag cukru

10 dag mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat rumowy

Do dekoracji:

gotowa biała polewa czekoladowa

Wykonanie:

Gorzką czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać masło i razem roztopić nad parą (włożyć do małego garnka, a ten do drugiego większego z gotującą się wodą). Mieszać łyżką, aby masa się połączyła.

Do miski wbić jajka, ubić mikserem, dodać cukier i dalej miksować. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i aromat rumowy. Na koniec dodać ostudzoną masę czekoladową z masłem, i delikatnie razem wymieszać.

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej wielkości tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Ostudzić i polać gotową białą polewą czekoladową.

Smacznego.