Ciasto:
20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
20 dag masła
4 jaja
15 dag cukru
10 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
Do dekoracji:
gotowa biała polewa czekoladowa
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać masło i razem roztopić nad parą (włożyć do małego garnka, a ten do drugiego większego z gotującą się wodą). Mieszać łyżką, aby masa się połączyła.
Do miski wbić jajka, ubić mikserem, dodać cukier i dalej miksować. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i aromat rumowy. Na koniec dodać ostudzoną masę czekoladową z masłem, i delikatnie razem wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej wielkości tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Ostudzić i polać gotową białą polewą czekoladową.
Smacznego.