Ciasto:
1 kg mąki pszennej
5 żółtek
5 dag drożdży
2 szklanki mleka
kostka masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
sól
rodzynki
skórka pomarańczowa
Ponadto:
1-2 żółtka
Drożdże rozpuścić w małej ilości letniego mleka (zrobić rozczyn) i odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przełożyć do podrośniętego rozczynu. Dalej dodać mąkę, resztę mleka, sól i dobrze wyrobić. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło oraz bakalie, wyrobić. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Następnie formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 st. C. i piec ok. 45 minut.
Smacznego.