Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Drożdżowa baba

Autor: LiD, dodano: 2005-08-26 09:58:33

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

5 żółtek

5 dag drożdży

2 szklanki mleka

kostka masła

1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

sól

rodzynki

skórka pomarańczowa

Ponadto:

1-2 żółtka

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w małej ilości letniego mleka (zrobić rozczyn) i odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przełożyć do podrośniętego rozczynu. Dalej dodać mąkę, resztę mleka, sól i dobrze wyrobić. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło oraz bakalie, wyrobić. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Następnie formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 st. C. i piec ok. 45 minut.

Smacznego.