Ciasto:
4 1/2 szklanki mąki
1 czubata szklanka cukru
2 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki lejącego miodu
2 łyżki margaryny
Krem:
3 3/4 szklanki mleka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
Do mąki dodać cukier, jajka, sodę oczyszczoną, miód i margarynę. Zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i upiec osobno na złoty kolor. Ostudzić.
Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W pozostałym mleku rozrobić mąki, i wlać na gotujące się mleko. Chwilę pogotować. Gorącą masą przekładać placki.
Wierzch polać polewa czekoladową, udekorować dowolnie np. kolorowymi cukierkami.
Smacznego.