Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek kakao
tłuszcz i mąka do formy
Krem:
3/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1 i 1/2 tabliczki czekolady
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody. Dalej ubijać wsypując cukier. Dodać żółtka, wymieszać łyżką.
Do masy jajecznej przesiać obie mąki z proszkiem i kakao. Całość wymieszać łyżką. Nałożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy keksowej. Piec 30-35 minut w temp. 180°C.
Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zsiadłe mleko.
Czekoladę zetrzeć na tarce, wymieszać z kremem.
Wystudzony biszkopt przekroić na 4 placki.
Placki przełożyć kremem, wierzch ciasta także posmarować kremem.
Pokroić na porcje, ew. ciastka ozdobić wiórkami z czekolady.
Smacznego.