Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Czekoladowy piętrus

Autor: Bożena Matera, dodano: 2005-09-02 13:30:05

Składniki:

Ciasto:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

4-5 łyżek kakao

tłuszcz i mąka do formy

Krem:

3/4 szklanki cukru pudru

1 i 1/2 kubeczka masła roślinnego

1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka

1 i 1/2 tabliczki czekolady

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody. Dalej ubijać wsypując cukier. Dodać żółtka, wymieszać łyżką.

Do masy jajecznej przesiać obie mąki z proszkiem i kakao. Całość wymieszać łyżką. Nałożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy keksowej. Piec 30-35 minut w temp. 180°C.

Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zsiadłe mleko.

Czekoladę zetrzeć na tarce, wymieszać z kremem.

Wystudzony biszkopt przekroić na 4 placki.

Placki przełożyć kremem, wierzch ciasta także posmarować kremem.

Pokroić na porcje, ew. ciastka ozdobić wiórkami z czekolady.

Smacznego.