Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Ciasto serowo ananasowe z bezami

Autor: kamila1234, dodano: 2007-08-23 15:01:43

Składniki:

Ciasto:

5 dag masła

4 jajka

20 dag cukru

20 dag mąki pszennej

7 dag mąki ziemniaczanej

Masa serowa:

1 galaretka cytrynowa

1 kg mielonego sera śmietankowego (tłustego)

7 dag cukru

2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

1 puszka ananasów

250 ml śmietany kremówki

5 dag cukru pudru

15 dag ciastek "bezy"

Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Naczynie z białkami odstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie stopniowo dodawać przesiane mąki, ostudzone masło i ubite na sztywną pianę białka. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą dużej tortownicy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić ciasto i podzielić na dwie części.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Zmielony ser zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym. Dalej miksując dodawać tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce.

Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.

Jedną cześć ciasta włożyć do tortownicy i skropić sokiem ananasowym. Na ciasto wyłożyć połowę ananasów, na nie połowę masy serowej i przykryć drugą częścią ciasta (ciasto też skropić sokiem ananasowym). Na ciasto wyłożyć pozostałe ananasy i pozostałą masę serową.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ubitą śmietaną posmarować wierzch ciasta i całe ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ciasta posypać je pokruszonymi bezami.

Smacznego.