Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Ciasto makowe z jabłkami

Autor: LUCYNA, dodano: 2005-12-30 19:59:02

Składniki:

Ciasto:

5 jaj

1/2 kostki masła (może być masło orzechowe)

1/2 kg maku

1/2 kg jabłek

30 dag cukru pudru

6 łyżeczek kaszy manny

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

aromat migdałowy

bakalie

Polewa:

4 łyżki masła

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki kakao

4 łyżki mleka

4 łyżki wódki

Wykonanie:

Masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać sparzony i trzykrotnie zmielony mak oraz jabłka starte na tarce o dużych oczkach, kaszkę, sodę, bakalie i aromat. Wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik i piec ok. 1 h w temperaturze do 200 st. C. w tortownicy o śr. 26 cm.

Składniki na polewę połączyć ze sobą i wymieszać, podgrzać, ale nie gotować bo się zważy. Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego.