Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Ciasto Katarzynka

Autor: Anpio7, dodano: 2008-11-05 23:31:02

Składniki:

dziesięć jajek

dwie szklanki cukru

trzy szklanki mąki

pół szklanki suchego maku

dwie łyżki kakao

dwie kostki margaryny

cztery płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dowolne powidła

duża paczka biszkoptów

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku.

Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodać do utartej masy. Surowe ciasto podzielić na trzy części.

Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawić białą.

W natłuszczonej dużej blaszce ułożyć ciasto białe i posmarować je powidłami. Następnie ułożyć pół paczki biszkoptów i przykryć je ciastem z makiem. Ciasto to również posmarować powidłami i wyłożyć na nie resztę biszkoptów. Na wierzch położyć ciasto kakaowe.

Piec godzinę, w 180'C, a po upieczenie dowolnie udekorować np. cukrem pudrem lub czekoladą.

Zamiast powideł można dać lekko przesmażone jabłka (bez cukru) wtedy nie jest tak mocno słodkie i jest smaczniejsze.

Smacznego.