Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Borówki do mięs

Autor: Ola, dodano: 2011-10-04 13:00:07

Składniki:

1 kg borówek

1/2 kg gruszek

1/2 kg cukru

5 goździków

szczypta cynamonu

Wykonanie:

Borówki przebrać, opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na 60 minut, następnie dokładnie osączyć.

Cukier przesypać do garnka, wlać 1/3 szklanki wody i ugotować syrop.

Z gruszek usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w słupki. Następnie przełożyć je do syropu i gotować. Gdy będę już szkliste, dodać borówki, goździki i cynamon. Razem wymieszać i gotować przez około 15 minut na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły).

Gorącą masę nakładać do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Smacznego.