Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Biszkopt z makiem

Autor: Krysia, dodano: 2005-09-27 15:53:07

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1,2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

1 1/2 szklanki maku

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

aromat migdałowy

25 dag margaryny

Polewa:

3 łyżki wody

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki margaryny

Do dekoracji:

płatki migdałowe

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Każdą część nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem migdałowym.

Mak zalać wrzącą wodą (ok. 1 szklanki), ostudzić i zmielić 2 razy. Następnie połączyć z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i aromatem migdałowym. Margarynę zagotować i dodawać do niej stopniowo masę makową, cały czas mieszając. Gotować 5 minut.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć gorącą masę makową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko docisnąć.

Wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i dokładnie wymieszać łyżką, aż składniki się połączą.

Ostudzoną polewą polać ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.

Smacznego.