Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
1 1/2 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat migdałowy
25 dag margaryny
Polewa:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
Do dekoracji:
płatki migdałowe
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Każdą część nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem migdałowym.
Mak zalać wrzącą wodą (ok. 1 szklanki), ostudzić i zmielić 2 razy. Następnie połączyć z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i aromatem migdałowym. Margarynę zagotować i dodawać do niej stopniowo masę makową, cały czas mieszając. Gotować 5 minut.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć gorącą masę makową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko docisnąć.
Wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i dokładnie wymieszać łyżką, aż składniki się połączą.
Ostudzoną polewą polać ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.
Smacznego.