Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Bardzo szybka cytrynowa babka

Autor: RadeK, dodano: 2012-02-21 19:41:27

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

szczypta soli

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka oleju

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 cytryny

Do dekoracji:

cukier puder

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć. Następnie zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. A sok z cytryny wycisnąć i przecedzić przez sitko.

Do masy jajecznej dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki i na końcu dodać olej.

Wszystko razem delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Ostudzoną babkę cytrynową posypać cukrem pudrem.

Smacznego.