1 duży bakłażan
oliwa z oliwek
2 czerwone papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki nasion słonecznika
oregano
tymianek
cukier
sól
pieprz
Bakłażana przekroić na pół, a następnie pokroić w plastry o grubości 5 mm. Każdy plaster posolić i odstawić na około 30 minut. Po czym osuszyć go na ręczniku papierowym. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, a czosnek zmiażdżyć.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zrumienić plastry bakłażana. Po około 20 minutach dodać paprykę, cebulę i czosnek. Dodać do tego ziarna słonecznika, oregano, tymianek, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć około 20 minut na małym ogniu.
Podawać na gorąco.
Smacznego.