Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Babka wielkanocna z dodatkiem bakalii

Autor: Ola, dodano: 2011-04-20 10:25:57

Składniki:

Ciasto:

20 dag masła

5 jajek

30 dag cukru pudru

cukier waniliowy

40 dag mąki pszennej

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

Dodatkowo:

1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki rodzynek

2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po jednym jajku, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko.

Bakalie obsypać mąką pszenną. Dodać do gotowego ciasta na babkę. Razem dokładnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Lekko ciepłą wyjąć z formy i ostudzić. Przed podaniem na stół babkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego.