Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię
Najczęściej szukano
Ostatnio szukano

Amerykańskie doughnuts

Autor: Ola, dodano: 2012-01-31 11:43:04

Składniki:

Ciasto:

5 szklanek mąki pszennej

2 opakowania drożdży suchych (2x7 gram)

2 szklanki letniego mleka

10 dag masła

2 jajka

4 łyżki cukru

szczypta soli

3 łyżki rumu

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

ok. 3 łyżki gorącego mleka

Do dekoracji:

kolorowe kuleczki

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać do niej suche drożdże i razem wymieszać. Następnie dodać letnie mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, ubite z cukrem jajka, szczyptę soli i na koniec dodać rum. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godzinki.

Potem brać partiami ciasto, podsypywać mąką, rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać dużą szklanką (o średnicy np. około 7 cm), a w środku wykrawać dziurkę kieliszkiem o małej średnicy. Gotowe pączki pozostawić jeszcze w ciepłym miejscu na około 30 minut, a następnie smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Do miseczki przesypać cukier puder, dodać do niego gorące mleko i razem utrzeć na gładką masę. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe pączki i posypać kolorowymi kuleczkami.

Smacznego.